Kategoriat
Yleinen

Religiös frihet att sprida korona

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko

Satan going forth from the presence of the Lord, from Illustrations of The Book of Job
William Blake, 1825

Templet för Perkeles offentliga pendang angående kombinering av samlingsrestriktioner och offentlig religionsutövning för religiösa samfund.
När samlingsrestriktioner och lagstiftelse diskuteras, bör vi ställa en pinsam fråga: vilken grupp kunde tillåtas en särskild samhällelig status och frihet att samlas och sprida smitta, utsätta människoliv för fara och försvaga hela samhället och dess medlemmar? ”Ingen!” är det enda rätta svaret på denna fråga. Låt oss därför inte unna religiösa samfund särskild status gällande coronarestriktionerna. Lagen måste vara lika för alla och avståndstagande från stora evenemang kan i pandemitider inte angå endast en del av befolkningen. Alla måste spela enligt samma regler, för alla samhällsmedlemmars hälsa och välfärds skull.

När ni kontaktade religiösa samfund angående hur man kan gå tillväga för att kombinera samlingsrestriktioner och offentlig religionsutövning, diskuterade ni främst med representanter för abrahamistiska religioner. Spektret av religiösa samfund i Finland är ändå mångfaldigare än kristendomen och dess olika sekter och inriktningar. Det mångkulturella Finland innehåller också ett flertal marginella religioner, oregistrerade samfund och oberoende religionsutövare, varutöver icke-religiösa ateister och fritänkare inte heller kan uteslutas ur den här diskussionen. Vi satanister i Templet för Perkele är en finländsk grupp vandrare på den vänstra handens väg, medlemmar av den Finländska Satanistiska Församlingen och representanter för modern och sekulär satanism. Vi kontaktar nu er med detta brev för att delta i den här samhälleliga diskussionen som berör alla, och för att undgå att coronarestriktionsdiskussionen reduceras till ett samtal endast mellan staten och majoritetsreligionerna.

Humanism, rationalism och individuell frihet är centrala värderingar i Templet för Perkele. Vi anser oss leva som en del av en verklig, konkret och fysisk värld och vi deltar aktivt i samhällelig diskussion. Trots att många av oss representerar olika minoriteter och trivs i vår marginella roll i samhällets periferi, har vi inte flytt ut i skogens mörker för att leva som eremiter. Vi är en del av det mångkulturella Finland, där det bland minoritetsreligionerna finns plats också för oss icke-skrockfulla humanister.

Coronapandemin som har drabbat Finland år 2020 har också påverkat oss och begränsat såväl vår religionsutövning som vår gemenskap. Religiösa samfund har mött nya utmaningar i och med att läroanstalter och arbetsplatser har övergått till att prioritera distansarbete, samtidigt som restauranger och kultursenter har stängt sina dörrar. Människan är ändå ett påhittigt och adaptivt djur. Även vi har lärt oss leva i den här nya vardagen med alla sina distansmöten, e-post och andra digitala plattformer. De religiösa ritualer som vi inte har kunnat utöva över internet har vi genomfört enligt säkerhetsuppmaningar och samlingsrestriktioner, med minskat deltagarantal och genom att uppehålla social distans. Individuella medlemmar har även under denna tid haft möjlighet att utöva sina egna, privata riter.

Lagen kan inte behandla medborgare ojämlikt enligt religiös övertygelse eller avsaknad därav. Religiös övertygelse befriar inte individen från skattebetalning eller värnplikt. Oberoende av individuell övertygelse bör människan följa trafikregler, och inte ens den mest andaktsfulla övertygelsen berättigar familjevåld. Rituellt rent halal-kött produceras enligt villkoren i djurskyddslagen, och rastafarierna har ingen laglig frihet att religiöst använda cannabis. I det hela tiden mer och mer mångkulturella Finland får vi ständigt ta ställning till hur man tillämpar lag och praktik mellan olika religioner och livsåskådningar. Lagen kan ändras och uppdateras men den måste vara lika för alla och främja mänskligt välbefinnande.

Trotts att många religiösa samfund har reagerat på coronapandemin genom att ändra på sina sätt att utöva religion, har konspirationsteorier och vetenskapsfientlighet alltid fått ett stadigt fotfäste bland religiösa individer. Man motsätter sig ständigt myndigheters och experters instruktioner i religionens och övertygelsens namn – t.o.m. med from överlägsenhet. Stora mängder människor har utsatts för viruset såväl i Ryssland som i Europa under ortodoxa gudstjänster, då sakramentet har delats ut ur ett gemensamt kärl – detta efter att Ilarion Alfeyev, biskop för den ryska ortodoxa kyrkan kungjorde, att inget virus och ingen sjukdom kan sprida sig via det heliga sakramentkärlet. Samma virus spridde sig i evangeliska gudstjänster i USA, trots att man bad och förkunnade om den Helige andens övernaturliga skydd. President Donald Trumps andliga evangeliska rådgivare Paula White och Kenneth Copeland har upprepade gånger deklarerat viruset maktlöst framför bönens kraft och ömsom förkunnat att smittosjukdomens demon är besegrad och avvisad och ömsom uppmuntrat kristna överallt att troende ta emot dessa nyheter – något som gör diskussionen om coronarestriktioner och munskyddsrekommendationer till andligt förtryck och politisk förföljelse. I Finland samlades över hundra personer ur det pietistiska Association du Ministére de Jèsus-Christ pour la Dèliverance des Nations -samfundet i ett gudstjänstlikt evenemang i Jyväskylä, varefter över 700 människor utsattes för viruset, som spritt sig under evenemanget.

De skrockfulla uppfattningarna om transcendent, helig beskyddning som upprätthålls inom de religiösa samfunden har i onödan utsatt samfundens medlemmar för smittsam sjukdom – och eftersom sjukdomen sprider sig lätt, håller den sig inte inom dessa samfund, utan överförs till arbetsplatser, skolor, grannskaper och andra närastående människor. Eftersom coronaviruset sprider sig lika enkelt såväl under gudstjänsten som i discot, bör bägge bemötas med lika restriktioner. Medlemmar av religiösa samfund kan inte ställas i en annorlunda samhällelig position – särskilt inte då denna position kan utnyttjas till att hota den allmänna säkerheten.
Ifall det lämnas proverbiala hål i lagen, är den endast en tidsfråga innan någon skurk kommer på tanken att krypa igenom dem. Vi hedonistiska satanister vill utöva vår religion genom att äta, dricka och hora oss fördärvade, men coronarestriktionerna begränsar våra mest orgiastiska gudstjänstlika uppgifter. Vi skyndar oss ändå inte mot en för tidig död genom att hota vare sig våra egna liv eller liven på dem som står oss närmast då en dödlig sjukdom härjar i vårt samhälle. Även om religionsutövning kan vara meningsfullt på ett personligt plan, är det rådligare att tillfälligt avstå från detta trots obehagskänslorna det medför, än att sprida en smärtsam och dödlig sjukdom. Som individer och gemenskap är vi tvugna att välja det mindre onda av två onda ting då vi tar oss till tillfällig distansering och begränsade samlingar, eftersom det värre alternativet skulle öka mänskligt lidande och död.

Coronaviruset är inte mänsklighetens sista plåga. Vi vet att nya sjukdomar kommer att uppstå och spridas också i framtiden. Det måste vara möjligt för lagen att förutsäga även kommande utmaningar och därför bör våra tillvägagångssätt vila på rationalismens och humanismens stadiga underlag – och inte på religionens andliga sandbotten, som rasar då regnet faller. I en idealsituation behöver vi inga samhälleliga samlingsrestriktioner, men år 2020 har tydligt visat att världen är långt ifrån ideal. Konkreta problem kräver konkreta lösningar och då vi bekämpar en pandemi är samlingsrestriktioner ett klart effektivt sätt att sakta ner spridningen.
Tillägnas högaktade vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko, ordförande för Centerpartiet och vald av staten Finland att representera detta motsräviga folk – Hälsar, tacksam för ett utmärkt arbete och förväntansfull för nästkommande instruktioner,

Fursten över Den Äkta Världen, Den Strålande Morgonstjärnan, Den Första Fallne Ängeln. Ha-Shatan Elohim, Lucifer Ljusbäraren, även kallad Satan och Perkele. Nedskrivet av den ur det himmelska skenet avslagna hädelseanden i Helvetet, Underjordens överste bokförare av synder & skrivarnas skyddsdemon, Titivillus. Brevet har sänts av Henri Hiljander, eder kontaktperson i ärenden angående själlöshet, Missvisare i Templet för Perkele och Kamrat i Fall.

Hail Satan!

Tekijä Vulgarion

Harhaanjohtaja yrityksessä Perkeleen Temppeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s